tiistai 15. helmikuuta 2011

SWEET POTATO SOUP

Keitot on helppoja kun heinänteko, nopeita, herkullisia ja terveellisiä (tosin tämä on ihan jokaisen kotikokin omalla vastuulla). Tänään tein bataattikeittoa, ja oli muuten ensimmäinen kerta. Virallista ohjetta mulla ei ollut, joten sellaista en täälläkään pysty jakamaan.

1. Heittele isoon kattilaan mitä kaapista sattuu löytymään. Itse laitoin reilun kilon pilkottua bataattia, pieniä sipuleita halkaistuna, sekä pätkän purjoa. Mausteeksi laitoin kaksi kasvisliemikuutioita, mutta ne kun ovat semmosia tyydyttyneen rasvan ja suolan pommeja, että käyttäkää te muut mielummin vaikkapa kasvisfondia! 2. Keitä kasvikset ja juurekset (ja bataatti ei taida kuulua kumpaankaan luokkaan näistä, vaan pikainen googlaus kertoo bataatin olevan mukulainen viljelyskasvi) kunnes ne ovat pehmeitä. 3. Mausta. Itse käytin valkopippuria ja timjamia.

4. Soseuta keitto sauvasekottimella. Jos epäilet keitossa olevan liikaa nestettä, kaada osa sivuun ennen soseuttamista ja lisää tarvittaessa. Lisää lopuksi sydänmerkillä varustettua ruoka"kermaa" oman maun mukaan. Itse käytin noin 2dl. 5. Kiehauta keitto vielä, ja tarkista maku. Itse lisäsin hieman (mineraali)suolaa, koska bataatti itsessään on makeahko.


6. Tarjoa vaikkapa krutonkien tai tuoreiden yrttien (persilja, timjami) kanssa. Kevyet ja terveelliset krutongit voit itse valmistaa kuivattamalla kuutioiksi leikattua (kuitupitoista) leipää alhaisessa lämmössä uunissa. Ei tosin ehkä kovin energiatehokasta puuhaa, mutta on se terveellisempi vaihtoehto!

7. Tottee savolaisittain että Hyvvee, ei pahhoo!

Ei kommentteja: