torstai 24. helmikuuta 2011

SOMETHING ABOUT HEALTHY NUTRITION

Tänään luin Taloussanomien artikkelin, joka toi esille faktoja, että suomalaiset elintarvikkeet eivät aina olekkaan sitä puhdasta, jalostamatota ja luottavaa, mitä meille joka päivä mainostetaan ja tarjotaan. Yhä suurempi osa elintarvikkeista on pumpattu täyteen lisäaineita, ja lopulta ravintosisältö kertookin totuuden tuotteesta, jonka nimi lupailee jotain aivan muuta. Artikkeli sai ajattelemaan omia ruokailutottumuksiani.



Itse olen aika valveutunut ruuan suhteen, pyrin syömään terveellisesti ravitsemussuositusten mukaisesti, ja valmistamaan itse paljon ruokaa mahdollisimman vähän jalostetuista tuotteista. Luotan valtion ravitsemusneuvottelukunnan laatimiin suosituksiin, koska ne ovat laadittu tämän hetkisen parhaan tutkimustiedon mukaan (tässä lähinnä viittaan tähän viime vuosien voi-margariini keskusteluun). 

Itse olen jättäny ravinnostani punaisen lihan kokonaan pois, koska pystyn täysin korvaamaan siitä saatavan proteiinin muilla tuotteilla, kuten kanalla ja soijalla eri muodoissa, kuten tofulla. Varsinaisesti mitään eettistä ajatusta päätökseni takana ei ole, vaan lähinnä punainen liha on korvautunut ravinnossani muilla (terveellisimmillä) vaihtoehdoilla. Lisäksi syön paljon kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Olen kiinnittänyt huomiota rasvan laatuun, ja suosin pehmeitä rasvoja; margariinia leivän päällä ja rypsiöljyä leivonnassa ja ruuanlaitossa. Valitsen rasvattomat maitotuotteet ja vähärasvaisen juuston, ja valitsen aina kuitupitoisen viljatuotteen (väh. 6% kuitua), sekä välttelen liiallista suolan saantia. Pyrin syömään säännöllisesti, ja aterian koostamisessa käytän lautasmallia. [Edit. ja näin ei ole todellakaan aina ollut, kotoa muuttaessani 18-vuotiaana söin vaan saarioisen valmiskanahampurilaisia ja roiskeläppäpizzoja :D]



Jokainen meistä varmasti kuitenkin joskus sortuu siihen valmiiseen, pitkälle jalostettuun elintarvikkeeseen eineslaarista. Mutta yksi tai kaksi ateriaa viikossa ei ravitsemuksessa ratkaise, vaan kokonaisuus. Ja puhumattakaan niistä herkkupäivistä kerran, tai kahdesti viikossa, joita itsekkin pidän. En kuitenkaan koe tarvetta vetää mitään överimääriä herkkuja, kun perusasiat ravitsemuksessa on kunnossa, kuten ateriarytmi, ei tällaiseen toimintaan tule edes mielihaluja.



Markkinoilla on myös tuhansia kevyttuotteita, ja maininta "kevyttuote" tarkoittaa sitä, että tuote sisältää 30% vähemmän energiaa kuin "tavallinen" vastaava tuote. Voisi helposti luulla, että kevyttuotteita voi nauttia määrättömästi. Rasvattomina tai vähärasvaisina markkinoidut tuotteet eivät kuitenkaan aina ole täysin kalorittomia, joten pakkausten lukutaitoa tarvitaan.



Kiinassa ollessani huomasin kuitenkin hauskan jutun, nimittäin kaupoissa jossa oli länsimaalaisia tuotteita oli paljon näitä "light", "diet" ja muita kevyttuotteita, ja perinteisestä kiinalaisesta kaupasta oli turha etsiä mitään vastaavaan. Tähän samaa syssyyn mainittakoon, että näin koko 3,5 kk Kiinassa kaksi ylipainoista kiinalaista, vaikka populaa olikin kuin pipoa. Kyse onkin juurikin siitä mitä ja miten paljon suuhunsa laittaa. Kiinassa kun käytetään paljon tuoreita raaka-aineita, joita myydään ympärivuoden katujen varsilla. Se mitä torjunta-aineita mm. kasviksiin on käytetty onkin asia erikseen, enkä tässä siihen mene.

 
Kuten aikaisemmin mainitsin, kokonaisuus ratkaisee ja kohtuus kaikessa. Jokainen saa olla sen näköinen, ja kokoinen kuin haluaa ja missä viihtyy. Varmasti jokainen kuitenkin toivoo itselleen henkistä sekä fyysistä hyvää oloa, terveyttä ja pitkää ikää. Ravitsemuksella on nimittäin niin paljon välittömiä ja välillisiä vaikutuksia meidän jopa nykyään riesana oleviin kansansairauksiin, kuten aikuistyypin diabetekseen, sepelvaltimotautiin ja verenpainetautiin. Ja terveellisen ravitsemuksen ja liikunnan avulla myös painonhallinta on helpompaa. Liikunnan merkitystä terveellisisssä elämäntavoissa ei voikaan varmasti tarpeeksi korostaa.


Ja ravitsemustottumuksia ei tarvitse todellakaan kerralla muuttaa ylösalaisin ravitsemussuositusten mukaisiksi, vaan aloittaa sieltä mistä muutettavaa on eniten. Vaihtaa vaikka ensin sen Oivariinin siihen pehmempään keltaiseen Beceliin, jos kovan rasvan liiallinen saanti on ollut ongelma.

Ps. Ja näistä asioista saa toki olla eri mieltäkin, tiedän että koulukuntaeroja löytyy.

 (Kuvat lainattuja)

Ei kommentteja: